Tegnspråk løfter musikken til nye høyder

Foto: Skjermdump fra video.

Musikk er en sentral del av livet mitt til tross for hørselstapet jeg er født med. Jeg har aldri klart å høre hva som blir sunget, altså teksten, men musikken har jeg alltid hatt veldig stor glede av.

Det var en stor sorg for meg da hørselstapet mitt ble så stort at jeg ikke lenger kunne nyte musikk. Da jeg ikke lenger fikk noe ut av det. Når jeg så fikk cochlea implantat og ikke engang klarte å få tak i melodien til “Her kommer Ole Brumm” skal jeg ærlig innrømme at det var hardt å takle. Å klare å tolke musikk gjennom ci slik at det blir til glede er ikke alle forunt. Noen opplever musikk gjennom ci kun som støy. Andre får glede av enkel musikk som for eksempel bare har ett eller to instrumenter, eller kanskje langsom rytme. Men noen får også et lydbilde som er slik at de får glede av et variert spekter av musikk.

Når jeg ikke engang klarte å forstå noe som helst av lyden fra musikkspilleren som spilte “Her kommer Ole Brumm” ble jeg forferdelig lei meg. Jeg hørte bare støy og skurr. “Begynn med enkel musikk du kjenner igjen fra barndommen” var rådet jeg fikk. Og det gjorde jeg. Heldigvis ga jeg ikke opp. Motivasjonen min for å få auditiv musikkopplevelse tilbake var så sterk. Etter lang, lang opptrening har jeg i dag – flere år etter – opplevd å få musikkgleden tilbake.

Jeg lytter nå til mer musikk enn før jeg fikk ci og det er en stor kilde til inspirasjon, glede, energi og avkobling for meg.

I dag sitter jeg på toget på vei til et intervju i Oslo. Hviler i musikken jeg har på øret, og lytter til Adele. Flink dame, altså! Har et håp om å få oppleve henne live på konsert når hun kommer til Oslo til våren. Men å høre teksten gjør jeg jo ikke. Jeg kan google og finne teksten, noe jeg også ofte gjør. Da hører jeg godt nok til at jeg kan følge teksten parallelt med å høre musikken. Men i dag velger jeg en annen løsning. Jeg lytter til sangen via linken under her, og det gjør opplevelsen fin, ikke sant?